Πώς να φτιάξετε ζωμό βοδινού στο σπίτι

Οι σπιτικές σούπες δεν είναι μόνο ανακουφιστικές, αλλά είναι επίσης μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Σχεδόν κάθε χώρα ή περιοχή έχει τους δικούς της τύπους σούπας. Ένα άλλο πλεονέκτημα της σπιτικής σούπας είναι ότι έχουν και καλύτερη γεύση. Ειδικά όταν μαγειρεύονται με φρέσκα φυσικά υλικά. Μπορούν να καταναλωθούν είτε με ψωμί, είτε με άμυλο είτε μόνα τους, ειδικά τον χειμώνα. Είναι από τα πιο εύκολα φαγητά στην παρασκευή τους και οι σούπες σε πακέτο και σε κύβους δεν έχουν τίποτα σαν τη γεύση και την υφή της αντίστοιχης σπιτικής τους. Ουσιαστικά όλα τα συστατικά που κυμαίνονται από λαχανικά μέχρι φρούτα μέχρι κρέας και πουλερικά ή ως μείγμα αυτών μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ένα πολύ σημαντικό συστατικό της σούπας είναι ο ζωμός και το να φτιάξετε το δικό σας στο σπίτι αξίζει τον χρόνο και τον κόπο. Για πολλούς ανθρώπους, η ιδέα της παρασκευής ζωμού βοείου κρέατος ή οποιουδήποτε είδους ζωμού ακούγεται τρομακτική, αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Είναι ένας καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τα φρέσκα λαχανικά από τον κήπο σας. Οι κύβοι απόθεμα εξοικονομούν χρόνο και είναι βολικοί στη χρήση, αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο επειδή τείνουν να περιέχουν πολύ αλάτι. Εδώ είναι μια απλή συνταγή για ζωμό βοείου κρέατος που μπορείτε να φτιάξετε εκ των προτέρων και να φυλάξετε στην κατάψυξη για έως και σαράντα πέντε ημέρες. Σημειώστε ότι μπορεί να αποθηκευτεί μόνο στην κατάψυξη καθώς φθείρεται γρήγορα.

Σκεύη: μεγάλη κατσαρόλα, τρυπητή κουτάλα, τρυπητό.

Συστατικά: ένα κιλό μυελό και κνήμη, ένα μεγάλο κρεμμύδι, δύο μεγάλα καρότα, ένα μπουκέτο garni, πέντε κόκκους μαύρου πιπεριού.

Διαδικασία: Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να κόψει τα κόκαλα σε μικρά κομμάτια που μπορείτε να χειριστείτε.

Πλένουμε καλά τα κόκαλα και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.

Προσθέστε περίπου δύο λίτρα νερό για να καλύψετε τα κόκαλα

Προσθέστε μισή κουταλιά της σούπας αλάτι.

Αφήνουμε να πάρει βράση και αφαιρούμε τυχόν υπολείμματα με την τρυπητή κουτάλα.

Σιγοβράζουμε απαλά το ζωμό για δύο ώρες κρατώντας την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη. Φροντίστε να ξαφρίζετε περιστασιακά αυτό το διάστημα.

Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι στα τέσσερα, ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τα καρότα.

Προσθέστε το κρεμμύδι, τα καρότα, το μπουκέτο garni και τους κόκκους πιπεριού. Στη συνέχεια, συνεχίστε το σιγοβρασμό για άλλες δύο ώρες προσθέτοντας περισσότερο νερό εάν η στάθμη πέσει κάτω από το επίπεδο των οστών.

Αποσύρουμε τον ζωμό από τη φωτιά και τον σουρώνουμε με ένα σουρωτήρι.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν ξαφρισμένα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Χρησιμοποιήστε το αμέσως ή φυλάξτε το στην κατάψυξη.

Αυτός ο ζωμός βοείου κρέατος μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την προετοιμασία σούπες λαχανικών, κρεάτων, κατσαρόλας, μαγειρευτά και ζωμούς.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *